Proč nechápete své okolí a ono nechápe vás? Jak to změnit?

Stává se vám, že vám lidé nerozumí? Nerozumíte svému okolí? Připadáte si jako trosečník na pustém ostrově a voláte o pomoc, ale nikdo vám neodpovídá? Proč vás lidé nechápou? Na toto téma si odpovíme v dnešním videu, které najdete níže. Tento článek je jeho textovou verzí.

Proč vám vaše okolí nerozumí a vy nerozumíte jemu? Jak to vlastně změnit? Co s tím udělat? Jakým způsobem se z toho dostat? Pojďme si k tomu něco říct.

Přátelé, mnoho lidí mne oslovuje, že si myslí, že jejich okolí je nechápe, že na ně kouká jako na mimozemšťany. Doslova mi jeden člověk řekl: "Já si přijdu jak z jiných planet." A proč se nám toto děje? No, protože každý potřebuje řešit v první řadě to své, ale my se k tomu chviličku dostaneme. Nejprve je potřeba si uvědomit, co se nám vlastně děje nebo respektive co zažíváme.

Určitě zažíváte to, že byste chtěli žít nějakým způsobem, ale sdělíte-li to svému okolí, vaše okolí na to třeba nereaguje, anebo na to reaguje záporným způsobem. Mnozí lidé nechápou, proč vy tak uvažujete, ale vy zase nechápete, proč oni uvažují svým způsobem. A jak to sladit? Jak s tím zapracovat?

Přátelé, je to cesta jako každá jiná. Je to vlastně učební materiál pro nás. Nebojte se toho a udělejme první krok. V první řadě je potřeba si uvědomit, že každý z nás se narodí v různém prostředí, které ho od dětství formuje. Každý z nás se narodí rodičům, kteří mají nějaké názory, nějaké vzdělání, nějaké rozhledy, nějaké zážitky, nějaké zkušenosti atd.

A teď si představte, že všechny tyto faktory vstupují do vašeho života. Vy začnete žít, začnete si budovat svůj vlastní svět, svoji vlastní realitu a do toho ale začnou vstupovat jiní lidé, kteří měli své rodiče, ti rodiče měli své zkušenosti, své zážitky, své vzdělání a opět své prostředí, v kterém vyrůstali. A to všechno předali svým dětem. No, a teď se v tom vyznejte.

Představte si, že vy si najednou chcete postavit dům, protože u vás v rodině, řekněme, byla oblíbená barva modrá a dům si chcete postavit ve tvaru trojúhelníku, protože prostě jste k tomu dospěli z těch různých zkušeností, no, a váš soused, ten si postaví červenou hvězdičku jako dům. Dovedete si představit, jaké z toho mohou být spory? Jaké z toho mohou být názorové roztržky? Jenom proto, že vám se líbí něco jiného a jemu se líbí také něco jiného.

A přitom je to naprosto snadné a jednoduché, jak vyřešit tuto situaci. Uvědomte si, že tím, že odmalička vyrůstáte v nějakém prostředí, tak se vám aktivovalo jedno, anebo i více, z tzv. skrytých zranění. Stejně to je tak u dalších lidí. A tato skrytá zranění v nás podněcují určité další dílčí pocity. Tyto pocity v nás vzbuzují to, že většinou náš pohled na svět je ten nejlepší, že většinou náš pohled je pro nás ten nejlepší samozřejmě, ale my si myslíme, že i pro ty ostatní.

Teď někdo má pohled na svět třeba takový, že se nejradši zdekuje, někam se zavře a utíká před světem. Jiný má zase pohled na svět takový, že direktivně nařizuje svému okolí, jak se má chovat. Že to, jak se to okolí chová, není správné, ale on ví, že by se měli všichni chovat takto. To je též ze zranění.

Stejně tak ale někdo všechno druhému odsouhlasí, což též pochází ze zranění. Odsouhlasí mu všechno a odkývá mu všechno a potom se ale stává jakýmsi submisivním člověkem a má mnohdy problém s tím, že nedokáže už protlačit svůj vlastní názor.

Další člověk má potřebu třeba kontrolovat své okolí. To znamená, někdo je lehkomyslný, někdo si sedne do auta, natočí motor, přidá plyn a jede. Jiný přijde a začne si auto kontrolovat, jestli nemá propíchané pneumatiky, jestli nemá prasklá skla, jestli mu fungují blinkry nebo stěrače, jestli stírají nebo nestírají atd.

Tato směsice lidí má směsici pěti skrytých zranění, která je vlastně formují. Vy potom přijdete k někomu, bavíte se s ním a on po vás chce, abyste dodržovali jeho pravidla, protože jeho zranění ho k tomu formuje, tedy jeho zranění s ním komunikuje přes jeho ego, a to ego ho nutí, aby prostě udělal přesně to, co si myslí, v uvozovkách, že je správně.

Teď vy s ním mluvíte a on vám něco říká a máte pocit, že je to jak to přísloví "jeden o voze a druhý o koze". A to je přesně ono, protože vy chcete něco říci a on vám chce říct něco jiného. Řeknu konkrétní příklad. Jdete na sraz zahrádkářů a potkáte tam jednoho člověka, který má nádherné květiny, nádherné květy, nádherně vypěstované třeba ovoce, to je jedno, ale vy si myslíte, že on to má opravdu dokonalé, jdete za ním a chcete se ho zeptat. Ale abyste se poučili, tak mu chcete říct také svůj vlastní názor, ale co se stane?

Vy se nedostanete ke slovu. On vám bude vyprávět o tom svém ovoci, o tom, jak on pěstuje, jak se to má dělat a vůbec ho nezajímá, jak to děláte. Vůbec ho nezajímá, co vy chcete řešit. Vůbec ho nezajímá váš problém. On jednoduše, jak praví klasik, se chce vykecat. To jeho ego ho nutí, aby vám prostě řekl a sdělil tu svoji pohádku, když to tak řeknu, ten svůj příběh. A dokud vám ho nesdělí, tak vás nepustí ke slovu.

Ale upozorňuju vás na jednu věc, potom si můžete připadat jako nepotřebný materiál, protože on už vám to řekl a jde se třeba bavit s někým jiným, a tomu bude říkat tu samou pohádku, ten samý příběh a vy už ho nezajímáte. Váš příběh ho jednoduše nezajímá.

Uvědomte si, že i toto je skryté zranění, které z něho promlouvá. On za to nemůže. On jednoduše takový je. Anebo se začnete bavit s člověkem o tom, že jste včera potřebovali předjet cyklistu a ten cyklista byl opilý a kličkoval a vy jste ho nemohli předjet, ale pak se vám to povedlo, měli jste z toho nervy. A ten druhý člověk vám řekne: "A proč si nezavolal policii? Proč jsi ho předjížděl, vždyť jsi ho mohl srazit! Ty nejsi vůbec zodpovědný! Jak je možné, že do něčeho takového jdeš?"

A vy se najednou začnete stydět jenom z toho, že jste mu to chtěli říct, protože je to váš třeba známý, s kterým jste se chtěli podělit o váš zážitek a najednou jste narazili. On vás doslova zpraží, že jste udělali něco špatně. A proč se to odehrálo? No, protože on má zase své skryté zranění, které ho nutí k tomu, aby hledal spravedlnost, aby lidem ukazoval, jak mají žít a aby jim doslova direktivně předával svoje názory a potažmo svoje zkušenosti.

Tento člověk opět vám chce sdělit svůj názor. Jeho vůbec nezajímají vaše pocity. Jeho vůbec nezajímá, že jste měli v tu chvíli strach, že jste se nějakým způsobem blbě cítili, ale on ve vás navodí ještě horší pocity, protože on ve vás probudí něco, že se cítíte ještě víc blbě. A to je opět jeho zranění.

A jak to vlastně všechno toto změnit? No, tak já bych vám doporučil, že byste si mohli prostudovat tato skrytá zranění. Tato skrytá zranění jsou opravdu velmi zajímavé téma a prozradím vám, že jimi trpí 100 procent populace. Je jich pouze pět. Slovy a vizuálně pět kousků a dokáží nám opravdu totálně otrávit život.

Ale jestliže vy si začnete s těmito skrytými zraněními postupně hrát, to neznamená k nim skočit a za večer si je nastudovat, což ani snad nejde, ale začnete postupně tato zranění vstřebávat tak, abyste je chápali, ne abyste měli o nich mraky informací, ale abyste je pochopili, tak najednou zjistíte, že tento člověk vám po svých kytkách bude vždy vyprávět jenom to, co on považuje za nutné, protože je to vyplývající chování z jeho zranění.

A stejně tak ten člověk, který vás zpraží za to, že jste předjel ožralýho cyklistu, tak on vás příště zpraží třeba za to, že si budete prsty klepat o stůl, protože jeho to bude rušit a on si myslí, že tím rušíte celé své okolí. Přesně tak. Věřte tomu, že tak to je. Akorát že my si to nedáváme do užších souvislostí.

Skrytá zranění

Unikátní online kurz Skrytá zranění

Seznámíme Vás s pravidly a zákonitostmi, které ovládají lidské chování. Jejich pochopení pozitivně ovlivní Vaše vztahy s druhými lidmi. Zjistíte, co a proč ve Vás vzbuzuje emoce a reakce.
 

Každý máme své skryté emoční zranění, které v nás aktivuje určité vzorce. Jak to celé funguje?

🌟Nečekejte a vstupte do kurzu již nyní.
Stačí kliknout na tlačítko níže. Udělejte něco pro svůj osobní rozvoj a fungující mezilidské vztahy!

📚 Získáte bohatý obsah
🎓 Odborné vedení lektora
🔥 Velké množství informací

V momentě, jak si začneme tyto zranění dávat do užších souvislostí, tak zjistíme, že i my samozřejmě máme své zranění, které nějakým způsobem ventilujeme, ale my si to neuvědomujeme. A co je na tom zajímavé, že potom jdete do společnosti, něco někde řeknete a ti lidé řeknou, on je magor, proč tohleto říká? Proč tohleto dělá? Proč se takto chová?

No, protože máte svoje zranění a myslíte si, že to je v pořádku. Ten druhý má své zranění, myslí si, že je vše v pořádku, když vám bude tlouct klíny do hlavy. Jiný má pocit, že je vše v pořádku, když všechny a všechno kontroluje. Jiný zase má pocit, že je všechno v pořádku, když uniká z té skutečné nebo z té naší reality a utíká do svých vlastních světů.

A takto bychom si mohli rozdělovat a probírat ta skrytá zranění, ta různá skrytá zranění, která jsou opravdu u nás na denním pořádku, jenom jim nevěnujeme asi tak z 99,9 % vůbec pozornost. A když se to naučíte, tak najednou zjistíte, že vy přijdete mezi lidi a jak už někdo vám bude něco tlouct do hlavy, tak vy budete přesně vědět, jak se k němu máte zachovat, budete přesně vědět, aha, teď z něj mluví zranění, takže já si musím najít jiného parťáka na povídání, protože tady se dozvím neustále to samý a neustále budu mlčet a s nikým si interaktivně nepopovídám.

U druhého najednou budete vědět, aha, tady si přijdu jako školáček, cítím se vedle něj blbě, protože mám pocit, že sedím v té školní lavici a vedle mě je pan učitel s rákoskou a něco mi diktuje a direktivně přikazuje. U jiného, tady zase nesmím moc na něj nahlas, nesmím na něj moc zhurta, protože on najednou se někam zdejchne a já si s ním nepopovídám. Tady toho musím brát, no, tak dobře, tak mu dám tu možnost, ať si kontroluje, nebo ať mi dá najevo, že on prostě potřebuje ty věci si zkontrolovat, protože jinak bude nesvůj. On bude skutečně nesvůj, když nebude kontrolovat, protože to jednoduše vyplývá z jeho zranění, přátelé.

A takto si můžeme povídat o dalších a dalších takovýchto interakcích mezi lidmi, ale zajímavé na tom je, že toto všechno má své řešení. Jakmile si uvědomíte tyto věci, které vás trápí, tyto pocity, které u toho zažíváte, tak najednou zjistíte, že vlastně vy jste úplně volní, úplně svobodní, protože chápete, proč někdo vám něco říká.

Proč se třeba k vám někdo chová odtažitě. Proč přijdete a prodavač najednou nejeví zájem, že si od něj chcete něco koupit, ale vy to potřebujete, tak si to jdete koupit a většinou jste z toho zhnuseni, že vy mu dáváte své peníze a on ještě na vás kouká pomalu, že by vás nejradši vyhodil ven, ale tak to není. On má pouze své zranění a neuvědomuje si to.

A to zranění promlouvá za něj k vám a vždycky, když si řeknete, on vás nevyhazuje, on vás nějakým způsobem neatakuje, ale on volá pouze o pomoc. Každý člověk svým zraněním volá o pomoc. Ale zajímavé na tom je, že pokud si nepomůže sám, tak mu nikdo jiný nepomůže.

Podstatné je si uvědomit, že vy můžete tato zranění začít u sebe hledat, začít si s nimi pracovat a můžete je poměrně rychle zkultivovat a dostat do takových kolejí, že se vám s nimi bude žít dobře, že najednou budete mít pocit, že vás všichni berou, že najednou jste přijímaní tou společností. Naopak, že vy přijímáte ty lidi, kteří byli ve vašich očích divní doposud, tak vy je najednou přijímáte.

Doposud jste si mysleli o tom, že váš soused je kretén, protože každé ráno v neděli nejlépe řeže dřevo od osmi hodin a vy chcete ale do desíti spát, ale vy potom zjistíte, že on má své zranění, které mu to prostě přikazuje, že musí brzo ráno vstát a tvrdě pracovat, protože třeba mu říkali, že bez práce nejsou koláče a on si chce zasloužit nedělní oběd a má pocit, že manželka mu tento oběd neuvaří, pokud ráno v neděli v osm hodin nenařeže dřevo. Věřte tomu, že toto jsou myšlenkové pochody, které vám dává vaše ego a takto se do toho cyklicky zamotáváte.

Jakmile s tím začnete pracovat, tak bude vše vyřešeno a takto lze vyřešit to, že vám bude najednou svět rozumět, že vy budete rozumět světu, že budete chápat druhé lidi, proč se tak chovají, že najednou zjistíte, že vy nepotřebujete třeba na toho politika nadávat, ale že vy jednoduše řeknete, aha, on má svoje zranění a já si musím pořešit svoje, aby vlastně mi to jeho nevadilo.

A jakmile vám přestane vadit, tak najednou zjistíte, že i ten politik je třeba nešťastný člověk, nebo ten herec, který vám leze na nervy, protože se nějak chová a vy ho úplně nesnášíte. Vidíte krásný film, ale hraje tam ten herec, který vás doslova irituje a vy ho prostě vypínáte ten film jenom kvůli tomu herci.

Ale věřte tomu, že tady nejde vůbec o vás, tady nejde vůbec o toho herce, tady jde o to, že se střetla vaše zranění v určitém bodu, respektive vašemu zranění třeba vadí ten herec, no a vy si zpracujete tyto věci postupem času a zjistíte, že právě skrytá zranění jsou úžasné a rozsáhlé téma, které můžete využít k tomu, abyste si do svého života přivedli špičkové vztahy, abyste měli perfektní zaměstnání, abyste byli majákem pro lidi ve svém životě, protože jim budete ukazovat to světlo, vy budete to slunce pro ně, protože budete zářit.

A proč? No, protože budete vědět, na jakou strunu jim zahrát právě v rámci jejich skrytého zranění. Není to vůbec těžké, je to velmi jednoduché, pokud máte o těchto zraněných informace. Takže přátelé, proč vám nerozumí vaše okolí? Proč vy nerozumíte jemu? Proč ho nechápete? Řešte to.

Je to opravdu velmi nádherný pocit, když pak zjistíte, že člověk, který vám například dělá příkoří, tak vy ho berete jako třeba to malé poraněné dítě, které volá o pomoc a vy už se na něj nezlobíte. On bude třeba morous pořád, on bude třeba pořád se chovat stejně, ale vám už to nebude vadit. A proč? Protože vy pochopíte, že si musí pomoct on sám, protože vy jste si vlastně pomohli už se svým zraněním také.

Přeji vám, abyste pochopili své zranění, abyste začali chápat zranění všech dalších lidí, no a v každém případě budu moc rád, když videu dáte lajk, když si přihlásíte odběr našich videí a potažmo, pokud chcete toto video doporučit svým známým, tak ho sdílejte, já budu moc rád, protože pokud se tato zranění budou mezi lidmi více a více šířit, myslím tím informace o těchto zraněních, tak může dojít k tomu, že se sníží kriminalita, že se sníží rozchodovost mezi lidmi, protože lidé se začnou více chápat a už se začnou i potkávat na bázi těch svých zranění tak, aby k sobě lépe pasovali, budou si přitahovat ty ideální partnery. Nevěříte tomu? Zkuste to a můžeme si za nějakou dobu o tom opět popovídat. Takže mějte se hezky a brzy zase na viděnou a na slyšenou.

Jiří Lexa

Autor se specializuje na poradenství v oblasti našich skrytých zranění, která si každý (většinou nevědomky) v sobě neseme často již z ranného dětství. Jsme jimi ovlivňováni při každodenním jednání a rozhodování. Není proto divu, že jejich odhalení pomáhá lidem žít šťastný a naplněný život nejen v oblasti vztahů, ale i zdraví či financí.

 

Jiří Lexa tak předává své zkušenosti, opřené o více než 10letou terapeutickou praxi. Aby uspokojil co nejvíce zájemců o tuto problematiku, vytváří pro ně stále nové možnosti seberozvoje (online kurzy, e-booky či semináře). Využívá při tom též nové vědecké poznatky z oblasti kvantové fyziky a práce s fenoménem kvantové vlny, která umožňuje účinněji a rychleji přepisovat naše nežádoucí bloky či vzorce myšlení a jednání. Zde o něm najdete více informací.

Skrytá zranění

Unikátní online kurz Skrytá zranění

Seznámíme Vás s pravidly a zákonitostmi, které ovládají lidské chování. Jejich pochopení pozitivně ovlivní Vaše vztahy s druhými lidmi. Zjistíte, co a proč ve Vás vzbuzuje emoce a reakce.
 

Každý máme své skryté emoční zranění, které v nás aktivuje určité vzorce. Jak to celé funguje?

🌟Nečekejte a vstupte do kurzu již nyní.
Stačí kliknout na tlačítko níže. Udělejte něco pro svůj osobní rozvoj a fungující mezilidské vztahy!

📚 Získáte bohatý obsah
🎓 Odborné vedení lektora
🔥 Velké množství informací

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti