Jak se vypořádat se závistí druhých lidí?

Přinášíme textovou verzi níže uvedeného videa:

Setkáváte se, že vám někdo v okolí závidí? Vadí vám závist, kterou pociťujete od ostatních lidí nebo od lidí ve svém okolí ke své osobě? Máte pocit, že vaši radost se vám někdo snaží překazit a cítíte z toho závist? Co je to vlastně závist a jak se s ní vypořádat? Tak právě na toto téma jsem pro vás připravil dnešní video.

Dobrý den, milí přátelé, určitě jste se setkali s tím, když měl na vás někdo nějaké jízlivé narážky nebo se trefoval třeba do něčeho, co vám nebylo zrovna příjemné. Například jste si pořídili krásné nové auto, z kterého jste měli radost a někdo vám ho začal hanět, někdo si z něho začal třeba dělat jenom legraci. Vypadalo to jako legrace, ale vy jste z toho cítili takovou tu nepřejícnost. Určitě jste to někdo zažili. 

Nebo jste si mohli koupit třeba jenom krásné boty a někomu se ty boty zdánlivě nelíbily a začal vám je hanit. Začal vám třeba vyprávět, že jsou moc do letního počasí nebo naopak do zimního, že se vám v tom budou potit nohy nebo naopak, že vám v nich bude zima a začal vám je kritizovat. Vy jste měli radost z těch bot a najednou ta vaše radost začala opadávat. Zažili jste to někdy? 

A právě v dnešním videu bych vám rád ukázal jeden úhel pohledu, že to nemusí zase být takový problém, když vám někdo něco haní nebo když vám někdo zdánlivě se snaží něco jakoby rozmluvit, protože to může být pouze jeho nezpracovaná závist. Ale pojďme od začátku, řekněme si, co to je vlastně závist.

Závist, to je vlastně emoce, kterou jsme se naučili od svého dětství vytěsňovat. A proč? No, protože závist vypadá blbě...

"Závist je nejhloupější ze všech neřestí, neboť nepřináší nic."
Honoré de Balzac

Když dělám semináře nebo webináře v rámci kvantování, tak tam hodně mluvíme o emoce, protože tam se používají. A když se zeptám svých posluchačů, kdo z nich má v sobě lásku, tak většina má ruku nahoře, ale jakmile se zeptám a kdo máte v sobě nenávist? Tak už jich je méně. Když řeknu, a kdo máte v sobě závist? Většinou nikdo...

Přátelé, nejde o to, jestli máme, nebo nemáme. Já vám prozradím, že my všichni, abychom byli dokonalá bytost, máme všechny emoce. Všechny emoce jsou naše, ale některé máme více a některé máme méně zpracované. No a mezi ty méně zpracované u většiny lidí patří právě ta závist. To znamená, že když pociťujete závist od jiných lidí, tak vy ji nemusíte pociťovat v první řadě, jako že vám něco nepřejí. Oni třeba vám začnou vysvětlovat, že to s vámi myslí dobře, že ten váš partner třeba, kterého jste si našli, takže je nějaký divný, aby vám ještě neublížil. 

Můžu vám říct, že za mnou chodíte s různými problémy v rámci individuálních konzultací a terapií a mohu říct, že se setkávám fakticky s kuriozitami. Dokonce přišla paní, která mi řekla, že si našla ideálního partnera svých snů a že mají nádherný vztah. Ten vztah jim trvá už pár let a jsou šťastní, funguje jim to perfektně, oni ho samozřejmě prohlubují, to znamená, není to jenom o tom, tak jako máme dobrý vztah a sedíme a čekáme, až dobrý nebude, ale oni prostě si velmi rozumí ve všech oborech, řekněme, ve všech směrech a oni to prohlubují. 

No, a teď najednou přišla třeba její kamarádka, protože viděla, jak se jim daří a ona jí třeba řekla, víš, mně se na tom tvém partnerovi něco nezdá, já si myslím, že on pracuje s černou magií. A ona najednou začala přemýšlet a říkala, ale proč mi to říká? Proč vlastně má potřebu mi to říct? No a tady máme odpověď. Ta její kamarádka vlastně jí pouze takového skvělého partnera záviděla, ale ona si vlastně nevěděla, jak to vyventilovat a možná ani podvědomě to jakoby neměla tak, že by to byla skutečně závist.

"Závist je skrytý obdiv."
Soren Kierkegaard

Stejně tak třeba člověk si koupil dům, měl z něj obrovskou radost, byl nadšený a najednou tam začal jeho kamarád chodit a říkal, budeš to mít věčně vlhký, je tady vysoká spodní voda a přitom ten dům nebyl vlhký, ale on chodil a furt mu to zošklivoval a furt mu říkal, když tam udělal nějakou práci na tom domě, tak mu to jakoby zošklivěl a řekl mu, že to nebude účinný, že tohle nebude fungovat. A přitom všechno to fungovalo. Ale to byl typický projev doslova, řekl bych, učebnicový, nezpracované závisti.

V momentě, když vám někdo tímto způsobem bude, já tomu řeknu lidově, kecat do života, tak máte několik možností. Buďto se z toho začnete hroutit, budete se trápit, budete nad tím přemýšlet a nakonec to dopadne tak, že vlastně vy začnete ty destruktivní myšlenky podporovat, začnete na tom hledat ty hnidy, začnete na tom hledat to špatný a tím, že tomu dáte tu energii toho špatného, tak se to vlastně bude dít ve vaší realitě. A to je právě ta chyba, kterou dělá mnoho lidí.

Nebo další možnost je ta, že tomu člověku řeknete, hele, to je tvůj názor, mně to nevadí, já mám rád i takovou a takovou věc a já to beru. Anebo to budete jednoduše ignorovat. To bych řekl, že je nejlepší, že bych to přešel s mávnutím ruky, protože když takovému člověku dáte najevo a chcete si udržet třeba to přátelství a dáte mu najevo, že prostě, jo, ať si říká, co chce, ale vám je to jedno, anebo uděláte trošku, já tomu říkám trošku blbce ze sebe, vždyť jako jo, no, tak asi máš pravdu, ale já to třeba časem nějak budu řešit a prostě vykroutit se z toho tak, abyste nemuseli řešit něco, co vlastně řešit nechcete. 

Hlavně si nenechte zasadit brouka do hlavy. To je velmi častý příklad, když někdo někomu závidí. Bohužel mnoho lidí se k té závisti nestaví tak, že by nad tím mávlo rukou, ale naopak hodně nad tím přemýšlí a potom mají problém, jak se z toho dostat. Proto i často oslovují mě, abych jim poradil, nebo v rámci různých konzultací to spolu řešíme, ale pozor, když se člověk tím trápí moc dlouho, tak nejenže začne tu realitu měnit v ten svůj neprospěch, ale může si i třeba přivodit nějaké zdravotní problémy. 

Otázka je, zeptat se, proč to ten člověk dělá? To nám chce skutečně ublížit? Já bych neřekl, že nám chce ublížit, ale on jakoby sám před sebou podvědomě kompenzuje to, že on si třeba takovou věc nemůže dovolit, nebo že ho to nenapadlo, nebo že neměl takové štěstí v životě a například je to velmi častá otázka a bohužel za mnou v tomto případě spíš chodí ženy, když si žena najde skutečně partnera, se kterým je šťastná, tak většinou ta nejlepší kamarádka přijde a začne hledat na tom partnerovi nějaké chyby.

Proč? No, protože ono to zdánlivě vypadá, že ty chyby jsou na tom partnerovi, ale ve skutečnosti ta kamarádka má právě nezpracovanou závist a nějakým způsobem nechce, aby i ta její kamarádka měla ten vztah, když ona si to nemůže dovolit nebo řekněme, když se jí nepovedlo najít takového partnera nebo si ho udržet. A to se děje bohužel dost často.

A teď, proč to ty lidi dělají? No, protože většinou v dětství měli zafixované programy typu "to si nemůžeš dovolit", "to nikdy nedosáhneš", nebo třeba jenom maminka mohla před dcerou říct, "víš tebe, chlapi nikdy chtít nebudou, ty neumíš pracovat v domácnosti tak, jak tě já učím", nebo "ty mě doma neposloucháš, jak máš doma uklízet, a proto tě žádný chlap chtít nebude."

Ono to zní jako legrace, ta maminka to určitě neudělala naschvál, ale to malé dítě si to uloží do podvědomí a je to tam na celý život. Pak se to velmi těžko přepisuje tento program. 

"Dá to práci, odnaučit naše děti našim zlozvykům!"
Jiří Žáček

Takže i z toho to může nějakým způsobem vyplývat.

Nebo maminka říká, nebo tatínek, to je jedno, před dítětem, "hele, jsme moc chudý, ty si nemůžeš dovolit tyhlety hračky" nebo "my si nemůžeme dovolit tohleto auto." A děti to tam mají do dospělosti a buďto to přepíšou, buďto s tím budou pracovat, samozřejmě ty metody na to jsou, cestou kvantování si můžeme přepisovat tyhle ty programy, můžeme si to přepisovat cestou třeba různých afirmačních technik a další a další možnosti jsou. Je také samozřejmě možnost objevit své skryté zranění, které nějakým způsobem to v nás vyvolává tyto pocity. I to může být nějaká příčina toho, že máme třeba tu závist, kterou nedokážeme nějakým způsobem potlačit nebo nedokážeme ji nějakým způsobem urovnat sami v sobě a potom ji ventilujeme ven. 

Proto v první řadě, když vám bude vadit, že vám lidé závidí, tak udělejte jednu věc. Řekněte si, proč mi to vadí, že mi to ti lidé závidí? Jsem šťastný nebo šťastná, že mám tuhletu skvělou věc, nebo že mám takového partnera či partnerku, nebo že mám takové zaměstnání? Jsem šťastný, nebo ne? 

Jsem! Dobře, tak proč mi vadí, že mi to někdo závidí? Tak ať si to závidí. No, ale to samozřejmě člověka neuspokojí a víte proč? Protože když se zeptám, proč mi to vadí, tak si musím odpovědět, že to sám nemám zpracované. 

Takže pokud vám někdo bude něco z vašeho pohledu závidět, tak vy neřešte jeho závist, neřešte vůbec jeho, ale začněte se soustřeďovat na svoji nezpracovanou závist. A čím víc vám to vadí, tím víc jí máte vy nezpracovanou. Je to možná silný kafe. Možná jste se teď dozvěděli něco, co vám třeba zkazilo náladu a nejradši byste to prostě neslyšeli toto video, ale věřte tomu, že s tím lze pracovat.

Jsou na to různé možnosti, já to řeším na konzultacích poměrně často, samozřejmě můžeme s tím pracovat, jak už jsem naznačil, přes kvantovou vlnu, přes kvantové pole, můžeme se dostat do toho dětství určitým způsobem a můžeme to pořešit přímo takhle nebo můžeme to řešit právě cestou těch skrytých zranění, takže řešení jsou. Je otázka, pro co se rozhodnu, ale ještě důležitější bych řekl, že je to, si uvědomit, že to, že mi někdo závidí, není jeho problém, když mi to vadí, ale je to můj problém. 

Pokud mi to nevadí, tak si toho v podstatě ani nevšimnu, přátelé. A to je na tom to jakoby pro nás největší znamení. Takže když vám vadí, že vám někdo něco závidí, že vám chce někdo překazit vaši radost, že vám chce někdo něco prostě znepříjemnit, tak si uvědomte, že to může být tím, že vy nemáte tu závist zpracovanou. 

Najděte si tu odpověď a uvidíte, jak to budete potom následně zpracovávat, ale možná na to zpracování závisti bych vyčlenil nějaké z dalších videí, protože v tomto videu jsem vás tak jakoby seznámil s touto tématikou. 

"Závist ničí pouze vlastní štěstí a nikdy štěstí těch, kterým závidíme."
Michel De Montaigne

Takže já vám moc děkuju za to, že jste si udělali čas na toto video, budu moc rád, když si přihlásíte odběr našich videí a když tomuto videu dáte lajk. V každém případě děkuji, že jste se dnes na to video podívali a přeji vám jen to nejlepší a brzy zase na viděnou a na slyšenou.

Jiří Lexa

Autor je lektor kvantování a kvantový terapeut. Jeho kurzy prošlo již několik tisíc absolventů. Podobně jako ve světě např. Esther Hicks umí načítat informace z kvantového pole a předává tuto dovednost ostatním. Zde o něm najdete více informací.

Skrytá zranění

Unikátní online kurz Skrytá zranění

Seznámíme Vás s pravidly a zákonitostmi, které ovládají lidské chování. Jejich pochopení pozitivně ovlivní Vaše vztahy s druhými lidmi. Zjistíte, co a proč ve Vás vzbuzuje emoce a reakce.
 

Každý máme své skryté emoční zranění, které v nás aktivuje určité vzorce. Jak to celé funguje?

🌟Nečekejte a vstupte do kurzu již nyní.
Stačí kliknout na tlačítko níže. Udělejte něco pro svůj osobní rozvoj a fungující mezilidské vztahy!

📚 Získáte bohatý obsah
🎓 Odborné vedení lektora
🔥 Velké množství informací

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti