8 konkrétních tipů, jak naučit své podvědomí spolupracovat

Posledně jsme si řekli, že náš život zcela zásadně ovlivňují naše podvědomé vzorce (viz článek Co s tím, když podvědomí řídí 95 % našeho života?). Celých 95 % našich reakcí, ale i zkušeností, je řízeno na základě našeho podvědomí.

Chceme-li tedy, aby náš život byl úspěšný, tedy abychom my byli úspěšní, je potřeba doslova přeprogramovat naše podvědomí. A jak na to? Nebo jak s tím pracovat? Na to vám odpoví těchto 8 tipů, jak pracovat se svým podvědomím. Poslechnout si je můžete v přiloženém videu, které jsme přepsali do této textové podoby, neboť někomu více vyhovuje práce s textem.

 

1) Afirmace 

Naše podvědomí rozhoduje o tom, jaké máme zdraví, jak se nám daří v zaměstnání, jaké máme přátele, jaké máme vztahy, ale i třeba, jak vycházíme s penězi. Naše podvědomá mysl je autopilot, který nás veze. A naším cílem je tohoto autopilota přeprogramovat podle toho, kudy chceme, aby nás vezl.

Jednou z možností, jak přeprogramovat své podvědomí, jsou afirmace. Jsou to krátké věty, které můžete používat kdykoliv a kdekoliv a můžete je využívat tak, že vám doslova změní život. Afirmace jsou větičky maximálně o 10 slovech, které jsou v přítomném čase, v pozitivním tvaru a v první osobě jednotného čísla.

Je to velmi důležité, protože programuji sám sobě, to znamená: "Mám krásný nový dům." Nebo: "Mám krásný vztah se svojí partnerkou, kterou miluji." Nebo: "Mám zaměstnání mých snů, které mi dělá radost a přináší mi skvělé ohodnocení."

Tyto větičky si můžete různě obměňovat, ale je podstatné, abyste si každou říkali každý den minimálně 5 minut. Můžete nahlas, můžete potichu. Když byste byli v nějakém prostředí, kde byste třeba rušili, tak si je říkejte potichu a naopak, když pojedete autem, pojedete sami, můžete si je říkat klidně, jak budete vy chtít, nahlas.

Když budete takto pracovat, dávejte si pozor, abyste nepoužívali slovesa typu chci, chtěl bych, chtěla bych a podobně, protože v momentě, když budete dávat chci, chtěl bych, chtěla bych, tak vy vlastně si programujete to chtění. Kromě slovesa chtít nepoužívejte v afirmacích například sloveso čekat nebo muset a podobně, protože tato slovesa vyjadřují děj, který pro vás není žádoucí. Vy chcete na něco čekat nebo vy chcete, abyste něco museli dělat?

To znamená, používejte jenom ty termíny, které chcete, aby se ve vašem životě odehrávaly. Vy si vždy dávejte taková slovesa a takové věty, které skutečně obsahují to, co vy chcete. Máte třeba touhu mít ideálního partnera. Použijte afirmaci: "Mám ideálního partnera, který mne nemiluje a já miluji jeho." Nebo budete chtít třeba více peněz: "Peníze ke mně přicházejí lehce, stále a ve velkém množství." Můžete třeba na zdraví: "Mé tělo je zdravé, vitální, mladé..."

Můžete si vymýšlet, můžete si hrát doslova, ale teď je podstatná jedna věc. Každou afirmaci si říkejte alespoň 5 minut každý den v kuse. A když jich budete mít víc, tak si nejprve řekněte jednu a potom můžete pokračovat k další. Nevynechávejte žádný den, protože s vynecháním každého dne se vracíte zpět na začátek. Toto je afirmační technika, neboli afirmace. A já vám přeji, aby afirmace vám přinesly do života jenom to, co vy chcete.

"Největším objevem v mém životě je zjištění, že lidé mohou změnit své vnější životy změnou vnitřního myšlení."
William James
 

2) Změna zvyků

Vy tím, že dodržujete určité zvyky, tak podporujete vaše podvědomí, aby jelo jako ten autopilot.

"Homo ad habitum fit servus. Člověk se stává otrokem svých návyků."
Latinské přísloví

V okamžiku, když chcete něco změnit, musíte začít přehodnocovat. Začněte se analyzovat, začněte si všímat svých reakcí. Začněte si všímat svého chování a svých postojů a začněte konečně s tím něco dělat, protože v momentě, pokud chcete jít k nějakému cíli a nemáte jasno, co vlastně chcete, no, tak se k tomu cíli nedostanete.

Ale vy si řekněte, tento můj zvyk, který v tuto chvíli mám a který mi třeba trochu vadí, je prospěšný pro můj cíl? A vyhodnoťte si ho, je, není. Pokud je, tak s ním nic nedělejte, ale pokud vám vadí, tak pravděpodobně není, že jo? Jestliže začnete měnit svoje zvyky, tak začnete měnit své podvědomé nastavení.

Pokud máte nějaké zvyky, které se vám v životě nelíbí, začněte je pomalu měnit. Začněte měnit pomalým tempem své zvyky a zároveň budete tak přepisovat své podvědomí. Můžeme se bavit o návycích, ale i třeba o zlozvycích. To znamená, že můžete třeba kouřit. A vám to vadí. Tak jednoduše není účelem, abyste začali cigarety nenávidět, abyste začali proti tomu bojovat, protože tím nic nedocílíte. Ale začněte kouřit s láskou.

To vždycky říkám, když za mnou někdo přijde jako první krok, aby přestával kouřit, tak ať začne kouřit s láskou. To znamená, vy začněte přijímat ten svůj zlozvyk do vašeho života. Následně můžete začít třeba s takovou starou fintou, že si začnete zkracovat cigarety, to je také možné, protože když to začnete dělat, tak vy postupně zjistíte, že už se nemáte co zapálit. To je jedna věc a další důležitá věc je, že tím, že máte svůj zlozvyk rádi, tak vy ho potom můžete uvolnit. Dokud ho nenávidíte, tak si ho neustále přitahujete.

To je pravidlo nebo chcete-li zákon vesmíru a "bohužel", tak to funguje. Takže pokud vaše podvědomí vám dnes velí, abyste, například, hodnotili lidi, které potkáváte, tak vy to udělejte jinak. Vy ty lidi začněte chválit. Řekněte si, že to teď budete dělat trošičku násilím, protože vy byste je nejradši kritizovali, ty lidi, ale začněte to dělat. Alespoň chvilku, než začnete zase třeba kritizovat, protože to je váš podvědomý návyk. A uvidíte, jak se postupně vaše podvědomí bude jakoby podřizovat. Ale ono se nepodřizuje. Ono pouze přebírá programy, které mu dáte.

Pokud nechcete sportovat, což je taky zvyk, tak začněte pomaličku, začněte pomalu každý den 3 minuty cvičit. Nebo si popoběhněte minutu nebo uběhněte 50 metrů. Zkrátka, aby to bylo co nejméně, abyste se z toho nezačali psychicky rozkládat, abyste nezačali psychicky trpět, protože tím vaše podvědomí naskočí zpět na staré programy. Ale vy, když pomalu dáte každý den 50 metrů, pak zjistíte, že po týdnu už 50 metrů je pro vás naprosto skvělá vzdálenost a že chcete přidat dalších 50, takže poběžíte 100 metrů.

A takto můžete postupně přidávat a najednou zjistíte, za několik týdnů, že uběhnete kilometr a vy ani nevíte, jak. Proč? Vy jste svému podvědomí jednoduše takto nabídli program a podvědomí ho takto přijalo. Tímto způsobem můžete měnit své zvyky, a tak můžete měnit zároveň své podvědomé programy.

3) Vizualizace

"Na počátku byla tužba, která byla prvním zárodkem mysli, mudrci meditující ve svých srdcích objevili svojí moudrostí spojitost existujícího s neexistujícím."
Hymnus stvoření, véda Rig

Vizualizace je jedním z nejlepších způsobů přepisování podvědomých programů. Technika je to velmi jednoduchá, naučí se ji každý, ale je třeba ji dělat každý den a dělat ji tak dlouho, než se vám začne měnit vaše životní realita.

Jednoduše si představujte cíl svého zájmu, jako by už byl vyřešený, jako byste jej už měli, jako byste už dělali to, co chcete. A tento film si neustále pouštějte dokola. Nemusí to být dlouhá představa. Stačí pár vteřin, ale stále dokola a co nejčastěji. Minimálně doporučuji ráno po probuzení alespoň 5 minut a večer před usnutím si ho pouštět též 5 minut, anebo do té doby, dokud neusnete.

Důležité je, že to můžete použít ve všech oblastech vašeho života. Budete-li chtít například změnit svůj vztah ke svému tělu, to znamená, budete chtít třeba začít cvičit, tak si jednoduše nejprve začněte představovat, že každý den cvičíte. Začněte s tím a postupně do toho přidávejte změnu zvyku a uvidíte, jak budete vitální a jak se vám bude dařit.

Stejným způsobem můžete měnit například svůj partnerský život. Vizualizujte si svůj vztah, jak si ho představujete. Jako by už byl. Takto je to jednoduché. Stejně tak zdravotní hledisko. Pokud máte nějaký zdravotní problém, tak si představujte, že jste zdraví, že se vám daří a že můžete dělat všechno, co chcete, protože vaše tělo je zdravé. A můžete si třeba představovat, že doktor vám říká, to jsem netušil, ale vy už tam nic nemáte. To, co jsme mysleli, že vám je, tak vy jste vlastně zdravý nebo zdravá.

Pouštějte si to každý den a uvidíte, jaké zázraky se budou dít ve vašem životě. Ale upozorňuju, nejsou to zázraky, je to pouze program ve vašem podvědomí, který vy už budete umět přepisovat.

 

4) Nacítění

Nacítění je též zajímavá technika a můžete tak přepisovat své podvědomí opět kdykoliv a kdekoliv. Stačí jednoduše si nacítit doslova ten váš objekt zájmu, že už jej máte nebo že už prožíváte to, co chcete. Takže třeba zdravotní stránka může vypadat tak, že vy budete naciťovat své tělo tak, že již je zdravé. Nebo budete naciťovat svůj vztah, že je ideální, že je fantastický, že je láskyplný. Pokud momentálně po něm jenom toužíte.

Opět doporučuji naciťování dělat co nejčastěji a nejlépe začít již ráno po probuzení spolu s vizualizací a večer před usnutím. Je to velmi jednoduchá a účinná technika a já se moc těším, že mi napíšete tady pod to video do komentářů, jaké děláte pokroky a jaké máte výsledky.

"Až vám začne záležet na tom, jak se cítíte, tedy ne pouze na výsledcích, ale na svých pocitech, pak se vám začnou věci dařit."
Esther Hicks

 

5) Vizualizace plus nacítění

Dostáváme se ke kombinaci dvou skvělých technik, které vám mohou absolutně změnit život právě tím, že budete přepisovat své podvědomé programy. Když už si takto ráno vizualizujete a když už si ráno naciťujete, tak to spojte dohromady. A nemusíte to spojovat jenom ráno. Můžete to spojovat celý den.

Vizualizujte si ten báječný fantastický vztah, který máte a zároveň prociťujte tu lásku. Pociťujte tam ten nádherný energetický soulad, to propojení vás a vašeho partnera nebo vaší partnerky. Hrajte si s vašimi představami a zároveň si hrajte s vašimi pocity. To znamená, naciťujte vše, co si vizualizujete.

Jestliže toužíte po nějakém vysněném autu, tak běžte do prodejny, sedněte si do toho auta, zavřete si oči a představujte si, jak si ho odvážíte domů a zároveň, jak pociťujete ten stav té euforie z toho, že máte nové auto. K tomuto mohu říci jeden příběh ze života. Na mém semináři byli dva manželé, kteří mi prozradili, že v autě, ve kterém přijeli na tento seminář, tak sedávali v prodejně a představovali si, jak ho vozí domů. Naciťovali si, jak se cítí, když jedou z té prodejny. Představovali si, jak projíždí tou bránou té prodejny. A auto se jim stalo skutečností. Proč by se to nemohlo stát skutečností i vám?



6) Vděčnost

Velmi silným prostředkem na přepisování podvědomých programů je vděčnost. Já osobně tvrdím, že kdyby člověk neměl vůbec nic, ale měl by vděčnost, tak by dokázal obrovské věci. Ale mnoha lidem ta vděčnost chybí, protože my hledáme především to, co nemáme. My hledáme to, čeho se nám nedostává.

To znamená, chci víc peněz, tak brečím, že nemám peníze, že chci víc peněz a neuvědomuji si, že kdybych vložil do toho víc vděčnosti, tak by možná přišla větší suma peněz. To dělá mnoho lidí. Takže já vám ode dneška doporučuji, jak si přepisovat svůj podvědomý program ve vztahu k čemukoliv cestou vděčnosti. Začněte si každý den psát alespoň 10 bodů, za které jste vděční. Můžete tam dát, že jste vděčný za to, že máte střechu nad hlavou. Za to, že máte práci. Za to, že máte co jíst, že žijete v bezpečné a stabilní zemi, že máte skvělé lidi okolo sebe, že máte možnost pít vodu, kdy se vám zachce, že máte možnost chodit do lesa do přírody, že máte zdravé tělo, že máte různé přednosti, různé schopnosti, že máte perfektního partnera.

Můžete projevit vděčnost za to, že jste se podívali třeba na toto video, které vám ozřejmilo další věci ve vašem životě. Můžete poděkovat lidem, kteří jsou ve vašem životě, protože každý člověk vám přináší zkušenost, každý člověk vám přináší v životě váš posun. Ale bohužel člověk většinou hledá ty věci, které nejsou pro něj tak důležité, a to jsou ty negativní. Zkuste hledat pozitivní věci a buďte za ně vděční.

Jestliže se vám něco nepodaří a budete vidět, že vaše práce se vám nepodařila, nebo že jste někde neuspěli nebo cokoliv jiného, na co byste dnes nadávali, tak si řekněte, která jedna věc vám stojí za to, abyste za ni byli vděční. Tady z té situace. Najděte tam alespoň zrnko, za které můžete být vděční. To je mnohem víc než to, že se budete rozčilovat nad tím, co třeba ani nemůžete změnit. Takže vděčnost doporučuji praktikovat též každý den a osobně ji praktikuji. Píši si minimálně 10 bodů již několik let a těch 10 bodů píšu stylem, děkuji za svoji ženu, se kterou je mi krásně a máme krásný vztah, například. Nebo děkuji za to, že mohu bydlet ve skvělé, bezpečné a stabilní zemi. Nebo děkuji za to, že mám okolo sebe skvělé, hodné a přející lidi. Zkuste to tak.

"Neboť každému, kdo má, bude dáno a přidáno, kdo nemá, tomu bude odňato i to, co má."
Matouš kapitola 25.

Zkuste si jako předmět do tohoto citátu dosadit vděčnost.

Síla myšlenek a zvyků

Kdyby Vám někdo řekl, že každá Vaše myšlenka mění kvalitu Vašeho života, začali byste myslet jinak?

Mohou myšlenky a zvyky tvořit náš svět a prožívanou realitu? Jak s nimi pracovat, aby náš život byl co nejlepší? Jak být šťastný, zdravý, úspěšný či bohatý?

Odpovědi na tyto a mnohem více otázek naleznete v tomto e-booku, který Vám s největší pravděpodobností změní pohled na svět i samotný život.

7) Vizualizace plus nacítění plus vděčnost

A jsme u dalšího spojení několika technik. Představte si, že si vizualizujete, že máte vysněnou práci. Naciťujete si, že už se to stalo skutečností. A zároveň za to projevujete již nyní vděčnost. Vy jste spojili tři v jedno. To znamená, spojili jste vizualizaci, nacítění a vděčnost. A to je obrovská síla, která dokáže změnit též programy ve vašem podvědomí. Začněte to využívat.

Je zajímavé pozorovat, jak účastníci mých seminářů a online kurzů jsou nadšení, když jim jejich záměry vycházejí velmi rychle. Dost často jsem se tím zaobíral, protože mně také nebylo jasné někomu ano, někomu ne. A pak jsem zjistil jednu věc. Ti, kterým to probíhá opravdu hladce s takovou až dětskou hravostí, tak jsem zjistil, že používají právě tyto tři síly, které jim umožňují jejich záměry realizovat téměř okamžitě. Takže proč by vám to nemělo fungovat v běžném životě, když budete tyto úžasné fenomény používat?

Když si budete vizualizovat a naciťovat, použijte také vděčnost a uvidíte, jak bude váš život růst, jak váš život bude fantastický, jak se budete cítit skvěle, protože vděčnost je velmi silná a když se přidá k těmto dvěma velmi účinným technikám, tak vaše podvědomí bude skutečně ten autopilot, kterého jste si naprogramovali podle vlastních představ.

"Cokoliv, co zasadíme do svého podvědomí a zaléváme emocemi a tím, že se k tomu neustále vracíme, se jednoho dne stane skutečností."
Earl Nightingale

 

8) Programování podvědomí přes pravou mozkovou hemisféru 

Jistě víte, že náš mozek se skládá ze dvou hemisfér - z levé a pravé. My právě díky pravé hemisféře můžeme přeprogramovat naše podvědomí. Je to velmi jednoduché, protože, abychom do podvědomí vložili nějaký program cestou nejmenšího odporu, tak musíme vypnout rozum. Musíme vypnout, aby nám do toho mysl nezasahovala a uděláme to následujícím způsobem.

Vezměte si tužku a papír a uvědomte si, jaký v tuto chvíli řešíte problém. Máte problém ve vztahu? Nebo máte problém v zaměstnání? Nebo máte nedostatek financí? Nebo nějaký zdravotní problém máte? Vytvořte si větu, která bude v pozitivním tvrzení vůči tomu problému, který máte.

Řeknu vám příklad. Třeba máte nedostatek financí, tak si jednoduše napište: "Peníze jsou pro mě skvělá věc a miluji je!" Nebo: "Mám nadbytek financí. Užívám si je a raduji se z nich z celého srdce!" Pokud máte třeba nějaký vztahový problém, tak si napište: "Mám skvělého partnera a máme nádherný a láskyplný vztah." Nebo: "Mám ideální partnerku a náš vztah je harmonický, láskyplný a naplněný." Jestliže máte třeba problém s vaším zaměstnáním, nemůžete si třeba najít zaměstnání, tak si můžete napsat větičku: "Zasloužím si a mám pro mne nejlepší zaměstnání, které mi dělá radost a přináší nadbytek financí."

A teď pojďme k samotné technice. Je velice jednoduchá, ale je potřeba, abyste se jí věnovali též každý den a nejlépe podobu alespoň 40 dnů. Já vím, že to je dlouho, ale ona vám přinese vytoužené ovoce. Pokud budete chtít využít tuto techniku, vezměte si papír, tužku a každý den alespoň 20 minut si začněte tuto větu psát.

A teď přijde to nejdůležitější. Tuto větu pište rukou, se kterou normálně nepíšete. To znamená, pokud jste pravák, pište levou, pokud jste levák, pište pravou. To je velice důležité. V opačném případě nemá toto cvičení smysl a já věřím, že si to užijete, že budete velice překvapeni, jak to funguje a zároveň, jaké máte v té opačné ruce dovednosti, protože ono něco napsat tou rukou, asi to pro vás bude na začátku poměrně velký oříšek. Ale to už nechám na vás. Takže hodně úspěchů a věřím, že vám tato technika též přinese mnoho pozitivních programů do vašeho podvědomí.

"Vaše podvědomá mysl se s vámi nehádá. Přijímá příkazy vaší vědomé mysli. Jestliže řeknete: nemohu si to dovolit, vaše podvědomí se snaží to uskutečnit. Vyberte lepší myšlenku."

Přátelé, já vám děkuji, že jste si našli čas na toto video a věřím, že vám tyto techniky přinesou mnoho úspěchů na vaší cestě v práci s vašimi podvědomými programy. Pojďme si je ještě shrnout nakonec, abychom v tom měli jasno. Afirmace, změna zvyků, vizualizace, nacítění, vizualizace plus nacítění, vděčnost, vizualizace plus nacítění plus vděčnost, programování podvědomí přes pravou mozkovou hemisféru.

Tyto a další techniky změnily život nejen mně, ale věřím, že změní život i vám, protože i třeba v rámci mých online kurzů, například Na vlně blahobytu, tam se používají ještě další techniky, které lidé mohou zapojit do běžného svého života. A mám obrovskou radost z toho, jak mi píší, že se jim jejich život absolutně otočil o 180 stupňů.

Proč? Protože oni přepisují své podvědomé programy. Vy, pokud se rozhodnete tady pro těchto 8 technik, tak můžete ze svého života udělat absolutní ráj na zemi. Podstatné je vydržet a uvědomovat si, že přepisování podvědomých programů není otázka jednoho dne, ale musíte tomu věnovat určitou dobu, ale když ji tomu věnujete, tak potom budete skutečně sklízet naprosto slaďoučké a fantastické ovoce. Není podstatné, abyste si vybrali všechny, ale vyberte si třeba jenom jednu, ale používejte ji opravdu svědomitě a opravdu pravidelně.

Protože bez pravidelnosti a bez té vůle nemáte šanci změnit vaše podvědomé programy. Děkuji vám za to, že jste zhlédli dnešní video. Děkuju všem, kteří jste mu dali lajk a kteří jste si přihlásili odběr našich videí a těším se, že se brzy u dalšího uvidíme, takže na viděnou a na slyšenou.

Jiří Lexa

Autor je lektor kvantování a kvantový terapeut. Jeho kurzy prošlo již několik tisíc absolventů. Podobně jako ve světě např. Esther Hicks umí načítat informace z kvantového pole a předává tuto dovednost ostatním. Zde o něm najdete více informací.

Základní principy spokojeného života

Chcete změnit svůj život k lepšímu?

Pokud nežijete život plný radosti a pozitivní energie, je nutné něco změnit. Každá hra má svá pravidla, a to platí i pro spokojený život. Jeho pravidla jsou přitom jednoduchá a pochopí je každý. Hrajte podle jeho pravidel a stanete se šťastnými vítězi. Rádi Vám pomůžeme na Vaší cestě k novému životu, který si zasloužíte.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti