Nenechte se odradit odmítnutím

Milí přátelé, pro některé z Vás je lepší poslech, jiní si lépe informace vstřebáte u čtené formy, kdy se můžete kdykoliv zastavit nebo třeba vrátit. Proto máte nyní dvě možnosti. Pokud raději posloucháte, stačí si zapnout níže uvedené povídání Jiřího Lexy na YouTube. Pokud je pro Vás vhodnější textový přepis, pak tento článek jej nabízí.

Kolikrát v životě jste neudělali něco jenom proto, že jste se báli špatného výsledku nebo odmítnutí? Jednoduše jste to prostě vzdali a připravili se o možnost, že by ta situace mohla dopadnout ve váš prospěch. Přitom se nestalo nic horšího, než že jste zůstali v té situaci, ze které jste se chtěli pohnout dál. Není to škoda? Nedává daleko větší smysl se odmítnutí nebát? 

Dobrý den, jmenuji se Jiří Lexa a inspirují lidi, jak v praxi využít využít základní principy spokojeného života. A jedním z takových principů je, nebát se odmítnutí. Ani nevíte, kolik lidí si promeškalo svoji kariéru, kolik lidí promarnilo tu správnou chvíli jenom proto, že se báli, aby náhodou nebyli odmítnuti, aby náhodou nedostali košem, v uvozovkách, ale ono to může být trošičku jinak. 

Určitě jste zažili, že jste si řekli, že se pustíte do něčeho, že něco budete dělat, že se budete věnovat nějaké činnosti, nebo že někoho oslovíte a co se stalo? Něco vevnitř vám říkalo, pojď, pojď do toho, udělej to, udělej to, co jsi si usmyslel. Ale vy jste si řekli, ty jo, a když mě odmítnou, jak budu vypadat? Jak asi se budu cítit? No, to já do toho nejdu, ještě by mě odmítli a ono to stejně nedopadne. Znáte to? 

A teď si představte, že toto dělá řada lidí a důležité je, že naše srdce je v tomto naším nejlepším pomocníkem.

Právě srdce nás často táhlo dopředu, říkalo nám právě ty vnitřní hlasy. Pojď do toho, zkus to. Ale co jsme udělali my? Umlčeli jsme ho egem.

Proto je potřeba se s ním naučit pracovat, ale o egu jindy. Teď pojďme k tomu odmítnutí a jakým způsobem my dokážeme manipulovat sami se sebou, jakým způsobem my dokážeme utéct z různých situací jenom proto, aby nás prostě nikdo neodmítnul. 

"Pýcha nás neustále klame. Ale hluboko pod povrchem průměrného svědomí nám tichý, malý hlas říká, že něco není v pořádku."
Carl Gustav Jung

Zde Carl Gustav Jung vystihl jasně charakter našeho ega, kdy jej nazývá pýchou. A právě ta naše pýcha, to naše ego, nás drží v naší komfortní zóně, abychom si náhodou něco neudělali, aby se nám něco nestalo, abychom si neudělali bebíčko, tak radši budeme tam, kde to známe, kde máme jistotu. No, ale kde nepoznáme nic nového. A proto se bojíme toho odmítnutí. 

Dovedete si představit, kdyby všichni lidé ve všech dobách v celém světě se nechali přelstít svým egem, jak by tento svět asi vypadal? Dovedete si představit, jak by asi pokračoval nějaký pokrok dopředu, když by se lidé báli v podstatě vykročit ze svého domu a něco objevovat, něco nového vytvářet? Dovedete si to představit? 

Podívejte se, kolik lidí se dnes probouzí. Kolik lidí dnes chce světu něco říct a chce změnit tuto dobu, která je pro nás ve své podstatě destruktivní, tak ji chtějí změnit a ta destruktivita se nebude díky nim konat, protože oni ve skutečnosti se nebojí vykročit ze své komfortní zóny a objevit něco nového, říct světu něco nového. A je jim úplně jedno, jestli budou nebo nebudou odmítnuti.

"Ale když já se bojím, jak nám nebudou ostatní koukat a budou mne odmítat!" 

A čeho se tedy vlastně bojíte? Jak na vás budou koukat, nebo jestli vás odmítnou? Vždyť vy nevíte, jak na vás lidé koukají. To všechno může být zcela jinak, než si myslíte. Někdo vás může mít za magora, za snílka, za blázna, ale jiný vás zase může vychvalovat, jiný zase k vám může vzhlížet, může si vás vážit. A to nevyzkoušíte nebo nezjistíte jinak, než když uděláte ten svůj krok ze své komfortní zóny a přestanete se bát toho odmítnutí.

Často se vaše situace po odmítnutí nijak nezmění. Tedy změní... Máte jistotu. Byli jste v nejistotě, nevěděli jste, jestli vás odmítnou, nebo neodmítnou. Oni vás odmítli a máte jistotu, že se to stalo, ale jinak se ve vašem životě nic nezměnilo. To si buďte jisti. 

A co když po vyzkoušení toho odmítnutí naberete daleko víc jistoty a sebedůvěry sami v sobě? Co vy na to? A jak to tedy udělat? Těch způsobů je hodně, ale vy si můžete vybrat přesně to, co máte za problém. To znamená, v jaké oblasti se bojíte odmítnutí. Máte-li pocit, že lidé vás odmítají jako celkově, tak až půjdete po ulici, tak si řekněte, že každého třetího člověka požádáte o něco, třeba o to, kolik je hodin nebo o něco jiného, to už si můžete sami vymyslet, vytvořit a udělat si z toho takovou hru. 

A pak najednou zjistíte, že se odmítnutí nemusíte bát, protože někdo vám skutečně řekne to, co vy chcete vědět, řekne, kolik je hodin, řekne vám, kudy máte jít, kde se nachází místo, které hledáte, ale někdo třeba půjde mlčky dál, protože se třeba bude také vnitřně bát něčeho, a proto na vás nebude vůbec reagovat. 

Není tedy sebemenší důvod se odmítnutí bát. A vy tím, že jste si jej vyzkoušeli, tak jste si jenom potvrdili, že jdete správným směrem a toho se držte. A co je podstatné, berte odmítnutí jako běžnou součást svého života a nikoliv jako něco špatného, nějakou anomálii nebo něco, co by vám mělo ublížit. 

Odmítnutí v žádném případě není neúspěch. Ale je to nádherná zkušenost. Tak si to zapamatujte.

"Nemůžete ovlivnit, co se vám stane, ale můžete ovlivnit svůj postoj k tomu, co se vám děje, a tím spíše zvládnete změnu, než abyste jí dovolili ovládnout vás. Rozvíjejte postoj vděčnosti a děkujte za vše, co se vám přihodí s vědomím, že každý krok vpřed je krokem k dosažení něčeho většího a lepšího, než je vaše současná situace."
Brian Tracy

Změňte svůj postoj k odmítnutí. Zkuste přijmout odmítnutí s vděčností za to, že vás něco poučilo, protože tím se stáváte vítězi na plné čáře. A jestliže budete vděční za každé odmítnutí, tak se posouváte mílovými kroky dopředu. 

Základní principy spokojeného života

Chcete změnit svůj život k lepšímu?

Pokud nežijete život plný radosti a pozitivní energie, je nutné něco změnit. Každá hra má svá pravidla, a to platí i pro spokojený život. Jeho pravidla jsou přitom jednoduchá a pochopí je každý. Hrajte podle jeho pravidel a stanete se šťastnými vítězi. Rádi Vám pomůžeme na Vaší cestě k novému životu, který si zasloužíte.

"Jak mohu projevovat vděčnost za neúspěch?" 

Před chvílí jsme si řekli, že nemáte považovat odmítnutí za neúspěch, ale za posun, za zkušenost. Zkuste si to zapamatovat a slovo neúspěch ze svého slovníku a ze své mysli úplně vyhodit pryč, protože vám tam akorát přidělává zbytečné starosti. Zkuste nazvat odmítnutí svojí zkušeností. Zkuste dát pryč slova, jako jsou chyby, jako je neúspěch, ale nahraďte to slovy, jako jsou zkušenosti, jako je posun... Uvidíte, jak se váš život rapidně změní k lepšímu. 

A jak to tedy překonat? Soustřeďte na svůj cíl. Když se totiž soustředíte na svůj cíl, tak jedno odmítnutí pro vás nebude nic znamenat a naopak všechno, co budete dělat, tak bude směřovat k tomu jednomu jedinému cíli. Jestliže vás od vašeho cíle odradí jedno odmítnutí, pak ten cíl nestál za nic. Ale jestliže pochopíte, že to odmítnutí je vlastně pro vás taková zkušenost, že když ji projdete, tak se posouváte dál k vašemu cíli, tak to mělo pro vás velký význam a pro vaši cestu samozřejmě. 

A již jsme si řekli: odmítnutí je třeba brát jako běžnou součást vašeho života.

"Pokud žiješ proto, aby tě lidé přijali, pak umíráš s každým jejich odmítnutím."
Jan Tříska 

Jestliže přijmeme myšlenkový koncept na to, že nemáme pomýšlet na něco vytouženého, že ani nemáme zkoušet se po něčem takovém pídit, tak se připravujeme o obrovskou škálu možností, které na nás čekají v našem životě. Kolik jste slyšeli teorií typu: "To je jen pro vyvolené!" Nebo: "Nikdo to takto nedělá, tak proč bys měl zrovna ty?" Či: "V naší rodině jsme byli vždy chudí, tak se s tím smiř." Ale také: "V naší rodině se dědí cukrovka, tomu se nevyhneš." 

Znáte tyto myšlenkové konstrukty? Co na ně člověk může odpovědět? Osobně jsem si vytvořil jednu větu, kterou odpovídám na takovéto věty, nebo když mě někdo chce od něčeho odradit nebo mi vysvětlit, že to, co dělám, tak je hloupost a chce mě nějakým způsobem vnutit za každou cenu svůj názor, tak já mám jedno takové své úsloví, které je velmi účinné a ta věta zní: "Když to tak chceš..."

A tak elegantně můžete setřást kdykoliv kohokoliv a cokoliv, pokud máte pocit, že nemáte zájem o to se měnit podle toho, jak vám někdo nařizuje, ukazuje nebo jak někdo píská. A když mu takto odpovíte, věřte tomu, že vám brzy dá pokoj.

Jednoduše se naučte takto odmítat a váš život nabere zcela jiný rozměr. Bohužel je mnoho lidí, kteří si až na smrtelné posteli uvědomí, že nevyzkoušeli něco, že buďto se nechali třeba manipulovat, to znamená, že neuměli odmítnout něco, co v životě nechtěli, anebo naopak, že se báli odmítnutí jenom proto, že třeba se toho obávali, jak by vypadali před lidmi nebo co by si o nich lidi mysleli, atp.

To znamená, ti lidé toho litovali, ale bohužel většina lidí toho lituje až opravdu na sklonku života, kdy už to nelze změnit. To jsou pak přesně ty historky lidí na smrtelné posteli, kteří v životě se báli odmítnutí, anebo naopak se báli odmítat, aby to nevypadlo špatně a chtěli každému vyhovět a nakonec říkali, proč jsem si nešel víc za svým cílem? Proč jsem si sám neplnil své sny, tužby, přání a podobně? Ale to už je většinou pozdě. Zkuste to změnit ve svém životě a zkuste s odmítnutím pracovat zcela z nového pohledu.

"Co záleží na strachu z odmítnutí, na odkládání nějakého činu na jindy, když nejdůležitější ze všeho je žít naplno a s radostí? Teď jsem zavřený v rakvi a je příliš pozdě vrátit se zpátky a prokazovat odvahu, kterou jsem neměl."
Paulo Coelho 

Tím, že lidé odmítají něco, co by jim mohlo posloužit a co by je mohlo posunout v jejich životě dopředu, tak si způsobují, že potom jsou oni odmítáni tím, že vlastně nezažijí něco, po čem ve skutečnosti a v skrytu duše třeba touží. Tomu se říká konsekvence, takže když odmítnete letět letadlem ze strachu, že byste se mohli zřítit, ale toužíte po exotické dovolené, tak jí asi těžko zažijete, protože se tam pravděpodobně nebudete plavit měsíce lodí, protože tolik času asi na to nemáte.

Pokud chcete být úspěšní, bohatí a mít prosperitu, tak pravděpodobně, pokud se bojíte podnikat a jít do určitého rizika, tak se vám to asi nikdy nesplní. Odmítnete-li ale i třeba smrt jako součást svého života, tak si nebudete schopni užívat ten život každý den tak, jako by byl váš poslední. 

Bohužel mnoho lidí smrt berou jako něco, co se jich vůbec netýká. A pak, když to přijde, tak se najednou obrovsky diví. Ale v okamžiku, když bychom to dokázali změnit, když bychom řekli, ano, je to součást mého života, může to přijít kdykoliv, a proto si užívám ten život tady a teď. Nebudu si říkat, až budu jednou mít toto... Až si dovolím toto... Až jednou dosáhnu toto... Ne, budu žít tady a teď a budu si užívat ten svůj život v tomto okamžiku, protože já nevím, jestli tady ještě třeba za hodinu budu.

"To se mám jako smířit se smrtí?" 

Ano. Pravděpodobně vám nic jiného nezbude, chcete-li být ve svém životě šťastní. Pokud totiž přijmete myšlenku, že vlastně můžete z tohoto světa odejít kdykoliv, tak pak si teprve začnete vážit každé maličkosti a těch krás, které máte všude okolo sebe. 

"Je to právě odmítnutí smrti, které je částečně odpovědné za to, že lidé žijí prázdné, nesmyslné životy, protože když člověk žije, jako by měl žít navždy, odsouvá věci, které by měl učinit."
Elisabeth Kübler-Ross

Často se po letech jako naschvál dozvíme, že kdybychom tehdy tu dívku požádali o tanec, tak by šla a šla by ráda a dokonce na to možná čekala. Ale co jsme tehdy dělali my? Báli jsme se, že budeme odmítnutí. A již Mark Twain napsal: "V životě mě trápila spousta věcí, z nichž většina se nikdy nestala." 

Jestliže máte být odmítnuti, tak prostě odmítnuti budete. A jestliže nemáte být odmítnuti, tak odmítnuti nebudete. Ale jak to chcete zjistit, když se odmítnutí bojíte? 

Řekněte si, že je vám absolutně ukradené, co si o vás lidé myslí, a dělejte to, co cítíte, že je dobré a správné. Chcete požádat dívku o tanec? Běžte do toho. 

"Odmítnutí je nejlepší afrodisiakum."
Madonna

Chcete si říct o zvýšení platu. Tak na co ještě čekáte? Chcete podnikat? No, tak běžte do toho a neřešte, jestli uspějete, nebo neuspějete. 

Stejně jako bychom se neměli bát odmítnutí, tak bychom se neměli bát ani odmítat. Proč? Protože každý bychom měli v první řadě mít své cíle, sny, tužby, přání... Měli bychom si uvědomit, jaké máme vlastně cíle v oblasti vztahů, v oblasti práce, v oblasti zdraví. A za tím si jít. 

To znamená, že pokud chcete být sportovci a někdo vám řekne, proč se pořád honíš za něčím? Proč v neděli chodíš sportovat, když tady můžeš koukat na televizi a u toho pít pivo třeba. A vy ale víte, že rádi sportujete, no, tak si to prostě nenecháte vzít. Naučte se odmítat. 

A stejně tak i v případě alkoholu. Pokud jste abstinent a někdo chce, abyste se s ním napili, tak přece nebudete pít jenom proto, aby si o vás něco špatného nemyslel. Měli byste se naučit odmítat a stát si za svým cílem, protože i tady jde o vaše zdraví. A jestliže se toto naučíte, tak vlastně tímto sami nastavujete hranice svého života a říká se, že lidé si k vám dovolí pouze to, co jim dovolíte vy. 

"Odmítnutí chvály je přáním být chválen dvakrát."
Francois de La Rochefoucauld

Jestliže si téma odmítnutí v hlavě správně zpracujete, tak se může stát vaším velmi silným spojencem, protože vy najednou zjistíte, že váš život je mnohem vyrovnanější, že váš život je mnohem klidnější pro vás, protože máte naprosto jasno v tom, co chcete. 

Váš život se stane najednou pohodovějším. Najednou zjistíte, že vaše hodnoty nepotřebujete nějakým způsobem utvrzovat, protože vy je budete mít a vy si nebudete bát brát servítky, když vám někdo bude nutit něco, co vy nechcete. Když někdo bude překračovat vaše hranice, tak vy jednoduše budete umět říct STOP a budete si umět vytvořit tu rozteč mezi vámi a okolním světem a bude se vám žít daleko lépe a daleko pohodověji. 

"To znamená, že mohu i někoho urazit, když mne bude chtít něčím pohostit?" 

Odpovězte si sami... Jestliže jste třeba vegan, nejíte nic živočišného, tak vy jenom proto, abyste někoho neurazili, tak sníte jeho fantastické pečené kuře nebo smažený řízek?

"Odmítnutí spotřeby zvířecích produktů pozitivně ovlivňuje všechny složky života."
Graham Burnett

Jednoduše se naučte slušně odmítat to, co v životě nechcete, a uvidíte, jak se vám váš život bude krásně dařit. Pochopení odmítnutí bude mít ve vašem životě řadu výhod. Nenecháte se třeba manipulovat, protože budete umět odmítnout něco, co vám není příjemné. 

Na druhou stranu půjdete do nějaké výzvy, protože se nebudete bát toho, že budete odmítnuti. Zeptejte se třeba prodejců, nebo jestli máte ve svém okolí někoho známého, kdo je přímým prodejcem, to znamená, dělá nějaký ten populární multilevel marketing, kolikrát ten člověk byl odmítnutý. 

Ti lidé musí mít opravdu hroší kůži, protože to odmítnutí, které právě třeba v těchto oborech zažívají, tak to si myslím, že je mnohdy velmi silné sousto a mnoho lidí to nedává. A právě proto je taky málo lidí v těchto oborech úspěšných, protože mnoho lidí se bojí právě odmítnutí. Tajemství úspěchu znamená nevzdat se. Takže se nevzdávejte a uvědomujte si, že právě váš úspěch tkví mimo jiné v tom, že přijmete odmítnutí do svého života jako běžnou jeho součást. 

A já si myslím, že tímto byly vyčerpány všechny informace, které jsem vám dnes v tomto videu chtěl předat. Pokud se vám video líbilo, dejte mu lajk, jestliže si přihlásíte odběr, tak samozřejmě budu nadšený, a pokud máte k tomu třeba nějaký doplněk, pokud máte k tomu nějakou informaci nebo chcete něco doplnit, tak to napište do komentářů. Já vám děkuju za to, že jste si pustili dnešní video a brzy zase na viděnou a na slyšenou.

Jiří Lexa

Autor je lektor kvantování a kvantový terapeut. Jeho kurzy prošlo již několik tisíc absolventů. Podobně jako ve světě např. Esther Hicks umí načítat informace z kvantového pole a předává tuto dovednost ostatním. Zde o něm najdete více informací.

Základní principy spokojeného života

Chcete změnit svůj život k lepšímu?

Pokud nežijete život plný radosti a pozitivní energie, je nutné něco změnit. Každá hra má svá pravidla, a to platí i pro spokojený život. Jeho pravidla jsou přitom jednoduchá a pochopí je každý. Hrajte podle jeho pravidel a stanete se šťastnými vítězi. Rádi Vám pomůžeme na Vaší cestě k novému životu, který si zasloužíte.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti