Proč vám ego pomáhá a zároveň škodí?

V tomto článku se věnujeme tématu, které Vás velmi často zajímá. Je to ego... Článek je přepisem níže uvedeného videa, a proto je na Vás, zda zvolíte tuto textovou verzi anebo si pustíte povídání Jiřího Lexy. Pojďme se tedy pobavit o egu:

Naše ego je vlastně mentální součást našeho života, bez které bychom nemohli vůbec žít. Tzn. my bez něj nemůžeme fungovat, ale s ním je to mnohdy velice těžké.

Víte, že ego může být buďto pěkně protivné, anebo může být naopak velmi milé a nemusíme ho poznat? Protože naše ego je tzv. záporný princip, ono je neustále v nějakém protikladu s námi. Takže vy třeba můžete pociťovat, že v tuto chvíli byste se rádi začali třeba učit nějaký jazyk. Najednou ego vám řekne: "No, tak si nakup knížky, nakup si k tomu všechny potřebný pomůcky a začni se učit. Co ti v tom brání?" 

Vy jdete, nakoupíte si ty věci a chcete se jít učit a najednou ego vám říká: "Nemáš nic jiného na práci? Musíš se jí teď učit? Teď v takový krásný den? Co kdyby jsi radši šel dělat na zahradu? Co kdyby jsi radši šel vařit? Co kdyby jsi radši šel dělat tohle, támhleto?"

A najednou zjistíte, že vy se k tomu učení toho cizího jazyka vůbec nedostanete, protože vaše ego vás zaměstná úplně na jiné frontě. Takhle to například funguje.

Nebo jedete v autě a chcete předjet nějakou kolonu nebo třeba nějaké auto před vámi, ale vaše ego vám řekne, ale když předjedeš, tak se můžeš zabít. Ego se totiž bojí svého skonu, to je další důležitá věc. Vaše ego vás bude vlastně držet, abyste teda to auto nepředjeli, i když vy třeba spěcháte někam. Ale naopak, když si řeknete, tak dobře, tak přijedu pozdě, tak se holt nic nestane, tak se naopak může se stát, že ego řekne: "A ty pak budeš řešit ty problémy? Nebude lepší, když to auto předjedeš?"

A vlastně vás donutí k tomu, že budete riskovat. Ale v okamžiku, když se vybouráte, tak vy po té nehodě budete mít třeba výčitky, že jste jeli, že jste se nějakým způsobem rozhodli. Nebudete řešit svoje ego. Jenže ego vám bude ještě přidělávat další výčitky, abyste se v tom teda dobře krásně rochňali. A takto s vámi bude komunikovat.

Ono je vlastně velice důmyslné. Můžu vám říct, že já se setkávám s lidmi velmi dlouho už v rámci konzultací, v rámci terapií, ale hlavně mým velkým učitelem je moje vlastní ego, protože každý máme to ego. Dokonce jsem zažil jednu paní psycholožku, kdy ke mně přišla na konzultaci, chtěla něco vysvětlit nebo s něčím pomoct, poradit a já jsem jí jenom tak lehce upozornil a říkám: "Asi by tam bylo trošičku potřeba si to ego nějak ve vašem případě poladit..."

Tak ona se normálně na mě rozkřičela, že ona žádné ego nemá. To znamená, že i lidé v tomto oboru vzdělaní můžou žít v představě, že to ego mít nemusí. Nebo jsem se doslechl, že nějaká duchovní škola někde v Čechách učí, že se vlastně lidé musí odpojit od svého ega, musí být odpojeni od ega. Prosím vás, co to je za blbost? Vy se svým egem budete neustále. 

Tam je pouze ta věc, že buďto budete s ním v nějakém větším či menším rozporu, nebo budete s ním v nějaké harmonii, ale odpojit se od ega, to ano, to jde, ale to už pak opouštíte i toto tělo a jdete do astrálu například. Takže je potřeba si uvědomit, že vy vaše ego budete mít stále.

Vaše ego vás nutí dělat věci, které byste normálně neudělali. Je to i otázka toho, že třeba máte své určité skryté zranění. To je téma, o které se velmi rád zajímám, protože vím, že každý člověk minimálně jedno z těch pěti zranění má a každý člověk s ním má co dočinění.

Někdo je tím poznamenán více, někdo méně, ale vy, když víte, jaké má kdo zranění nebo respektive, když ho dokážete na člověku identifikovat, což jde mimo jiné i jenom, že se podíváte na jeho tělo, ale většinou je to tak nějak rozpoznatelné z chování, tak zjistíte, jak vy se k tomu člověku můžete diplomaticky chovat, abyste ho třeba nenaštvali, nebo abyste s ním mohli fungovat, když s ním třeba musíte být třeba pod jednou střechou nebo v zaměstnání. 

Když toto pochopíte, tak vlastně zjistíte, že i to skryté zranění je v režii jeho ega nebo našeho ega, protože každý, jak jsem řekl, máme to své skryté zranění, které potřebujeme k nějakému našemu dalšímu vývoji. A mohu říct, že jestliže pochopíte, jakým způsobem ta zranění fungují, tak si i vlastně můžete snadno rozklíčovat, co vám našeptává třeba vaše ego. 

Mohu říct, že mnoho lidí jde vlastně tou cestou, že se nechá tím svým egem doslova vláčet a vůbec si to neuvědomí. Ego není špatná věc, není to ten špatný princip, on je jenom záporný. On bude vždycky jakoby v opozici, ale i ta drsná opozice může s vámi najít nějakou společnou řeč, může nějakým způsobem nastoupit na vaši společnou cestu. 

Takže vy můžete své ego jednoho dne přesvědčit, že s ním budete komunikovat, že s ním budete pracovat, ale že vy se rozhodnete, který krok uděláte. Že vy se rozhodnete, jakou činnost budete dělat. Nebudete to nechávat na tom egu a uvidíte, jak vaše ego najednou povyroste, protože vy mu dáte důvěru, ale zároveň mu řeknete, že vy máte poslední slovo, tzn. že vy všechno si necháte projít hlavou a potom se rozhodnete, ale že budete poslouchat i ty jeho rady, které můžou být někdy všelijaké.

Jestliže vám někdo bude říkat, jak máte silné ego, prosím vás, nechte ho při tom, odkývejte mu to, protože pravděpodobně, když někdo ukazuje na ego druhého, tak je to proto, aby jeho vnitřní ego nebo ten jeho záporný princip, aby mu dodal jakési falešné iluze, že on je vlastně lepší, že on už to má vlastně zmáknuté. 

Ale věřte tomu, že všichni, když se pohybujeme tady v té realitě, to znamená na té naší krásné zemi, tak že všichni máme co do činění se svým egem, které si musíme naučit nějakým způsobem uřídit, ale zároveň, které se musíme naučit i milovat, protože když milujete svoje ego, tak je to to nejlepší, co může být, protože vy do toho dáváte právě tu rovnováhu. Já nemyslím tím nechat se vláčet egem, to není, že ho milujete, to je, že jedete v sebedestrukčních programech, ale že se naučíte mít rádi i ten jeho názor.

Že když vám ego řekne: "Šlápni na to, předjeď tady toho pomalýho šneka, co jede před tebou..." A vy mu řeknete: "Klídek, já si to rozmyslím. Děkuju ti za radu. Je to jedna z variant. Já tě mám rád, proto to přijímám, ale já se rozhodnu, jestli sešlápnu ten plyn nebo ne až na základě toho, jestli třeba mi moje srdce řekne jeď, protože máš volnou cestu, anebo mi moje intuice, neboli srdce řekne stop, můžeš si ublížit, může ti to přinést nějaký neštěstí, můžeš se zabít třeba." 

To znamená, takto se naučte s vaším egem jednat, protože v okamžiku, když budete mít toto na té dobré cestě a bude s tím pracovat, tak jednak si můžete pořešit i svá skrytá zranění, ale zároveň můžete si tak vyladit své tělo, můžete si tak vyladit své mentální programy do určité roviny, protože to ego, to je takový, já bych řekl, mnohdy největší šotek, který nám tam tak jako úřaduje. 

Ale není to proto, že on by byl primárně zlý, ale je to proto, že my většinou ho máme nevychované. Asi tak, jako když máte nevychované dítě nebo psa, kteří si dělají, co chtějí, tak to ego to má podobně. Proto se snažte i třeba vést vnitřní dialogy s vaším egem. 

Skrytá zranění

Unikátní online kurz Skrytá zranění

Seznámíme Vás s pravidly a zákonitostmi, které ovládají lidské chování. Jejich pochopení pozitivně ovlivní Vaše vztahy s druhými lidmi. Zjistíte, co a proč ve Vás vzbuzuje emoce a reakce.
 

Každý máme své skryté emoční zranění, které v nás aktivuje určité vzorce. Jak to celé funguje?

🌟Nečekejte a vstupte do kurzu již nyní.
Stačí kliknout na tlačítko níže. Udělejte něco pro svůj osobní rozvoj a fungující mezilidské vztahy!

📚 Získáte bohatý obsah
🎓 Odborné vedení lektora
🔥 Velké množství informací

Já jsem dostal jednu úžasnou radu, abych si ego pojmenoval, už kdysi dávno. Tak jsem ho pojmenoval a můžu vám říct, že s ním vedu od té doby rozhovory jako se sobě rovným, a to ego z toho má radost. Já neříkám, že mi nikdy nevyskočí, a když mi někdo řekne, ty máš ego, tak já řeknu, já mám ego jak řemen a já to někdy na sobě cítím, ale je důležité si uvědomit, že v momentě, když si uvědomíte, že to ego tam je, tak že vlastně ještě žijete. 

Takže netrapte se kvůli tomu, když si řeknete, že něco nedokážete třeba s tím svým egem vyřešit, ale radujte se, řekněte si, já žiju, já jsem ještě na světě a stále mám šanci to nějakým způsobem kultivovat a nějakým způsobem s tím pracovat. Takže na toto téma bychom si mohli povídat hodiny a hodiny, ale já jsem spíš tak nějak vyslyšel vaše dotazy a řekl jsem vám svůj názor na to, jak já to ego vidím.

Ale rozhodně, když se třeba bavím s člověkem, když probíráme něco a bavíme se o nějaké věci a cítím, že třeba na mě nějak tlačí, nebo že to ego nějakým způsobem u něj si vyskakuje, tak já si vždycky řeknu, aha, proč já to vím, že to jeho ego si vyskakuje? No, protože mému egu to vadí a ono si řekne, ty musíš nějakým způsobem zakročit, že jo? Proč on si má takhle vyskakovat? 

Nebo představte si, když se potkají dva podobní jedinci někde na křižovatce a začnou se tam vypravdovávat v autě a může to dojít i třeba potom k pěstní potyčce. Co myslíte, že to je? No dvě ega se tam sešly. A takto můžeme dávat jakékoliv příklady ze života, ale podstatné je, že jakmile my si to uvědomíme, tak my si nebudeme tyto situace přitahovat. 

Protože my tomu našemu egu prostě řekneme, já vím, že si chceš zaskotačit, že si chceš hodit nějaký ten výstřelek, ale víš co, já bych se vyvaroval radši nějakých problémů, nebo já chci mít klid. Ale jsi hodný, že mi to říkáš. Nebo hodná, můžete mu dát jméno, jako že to je dívka nebo chlap, to je jedno, já mám teda chlapa, ale podstatné je, když mu to řeknete, tak to ego se začne zklidňovat. Ono najednou začne mít určitý řád ve svém životě.

A věřte tomu, když si s tím začnete systematicky hrát, to znamená postupně, nebudete to dávat, jako že tady si zhlédnete video a hned od zítřka to máte vyřešený, tak to není, je to proces. Berte to tak, že náš život je celkově proces a učíme se. Tak i práce s naším egem je určit proces. 

Takže, přátelé, já si myslím, že bylo řečeno o hodně. Já si myslím, že jsme si tady toho řekli dneska o egu poměrně dost a ještě určitě na to přijde někdy řeč, ale v tuto chvíli vám děkuju, že jste zhlédli video, že jste došli až sem, děkuju vám za to, že jste dali videu lajk a že si přihlásíte odběr. A pokud budete mít námět na nějaké další video nebo pokud budete mít nějaký třeba dotaz, z kterého bychom mohli udělat video, anebo třeba blogový článek, napište nám to. Naše e-mailová adresa je info@kvantovacesta.cz. A já se s vámi v tuto chvíli loučím za celý tým Kvantové cesty a těším se zase někdy na viděnou a na slyšenou.

Jiří Lexa

Autor je lektor kvantování a kvantový terapeut. Jeho kurzy prošlo již několik tisíc absolventů. Podobně jako ve světě např. Esther Hicks umí načítat informace z kvantového pole a předává tuto dovednost ostatním. Zde o něm najdete více informací.

Základní principy spokojeného života

Chcete změnit svůj život k lepšímu?

Pokud nežijete život plný radosti a pozitivní energie, je nutné něco změnit. Každá hra má svá pravidla, a to platí i pro spokojený život. Jeho pravidla jsou přitom jednoduchá a pochopí je každý. Hrajte podle jeho pravidel a stanete se šťastnými vítězi. Rádi Vám pomůžeme na Vaší cestě k novému životu, který si zasloužíte.

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjadřujete souhlas k použití všech cookies. Zobrazit podrobnosti Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti